Ruim honderd nieuwe woningen op Kazerneterreinen

In de voormalig Van Essenkazerne en Elias Beeckmankazerne komen ruim 100 nieuwe woningen. In de voormalig Van Essenkazerne komen 16 grondgebonden woningen in de vrije sector en 24 sociale huurwoningen. Woonstede en projectontwikkelaar De Bunte kopen ieder een deel van het gebouw van de gemeente en gaan samen de ontwikkeling aan de slag. In de voormalige Elias Beeckman kazerne ontwikkelt projectontwikkelaar Gaudium een woon-/zorglocatie met 50 tot 60 kamers en maximaal 20 nieuwbouw appartementen.  Wethouder Peter de Pater: “Dit is een mooie stap in de ontwikkeling van Ede. Op een bijzondere locatie kunnen straks weer tientallen mensen prettig wonen, dichtbij het centrum van Ede en naast de natuur.”

Van Essenkazerne

De grondgebonden woningen komen in de westelijke vleugel en het midden paviljoen van het voormalig kazernegebouw, een rijksmonument. De sociale huurwoningen komen in de oostelijke vleugel. Aan die zijde van het gebouw komen balkons voor de appartementen. Op het zuidelijke binnenplein wordt een tuin aangelegd. Op het plein aan de noordzijde worden parkeerplaatsen en een halfverdiepte overdekte fietsenstalling met groen dak gerealiseerd.

Elias Beeckman kazerne

De Elias Beeckmankazerne ligt aan de oostzijde van Ede, aan de rand van de Veluwe. De gemeente is in 2010 eigenaar geworden van het complex. De afgelopen jaren is een gedeelte van de rijksmonumentale gebouwen al omgebouwd naar appartementen en zijn grondgebonden woningen gerealiseerd. De ontwikkeling van Gaudium vormt het sluitstuk van een fraaie, groene en ruim opgezette gebiedsontwikkeling.

Kazerneterreinen

Op de voormalige kazerneterreinenen Maurits Noord, Elias Beeckman en Simon Stevin ontwikkelt de gemeente een nieuwe wijk. In totaal is er ruimte voor 1800 woningen. De kazerneterreinen hebben een grote verscheidenheid aan woningen. Huur, koop, duur en betaalbaar, van vrijstaande woningen tot (luxe) appartementen. De woningen worden ontworpen en gebouwd door verschillende ontwikkelaars. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met verschillen in hoogte en de statige bomen en lanen die er al liggen. Daardoor zijn de kazerneterreinen geen nieuwbouwwijk, maar een nieuwe wijk in een bestaand, monumentaal en groen gebied.

 

Naar overzicht