De veluwe als achtertuin, de stad binnen handbereik

Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze een heuse stormbaan in hun achtertuin hebben liggen. En dat het Sysseltse bos en de Ginkelse Heide ook aan diezelfde achtertuin toebehoren. Op de kazerneterreinen in Ede kunt u dat wel.

Gebied met karakter

Veel groen, exercitieterreinen, brede lanen met grote bomen en hoogteverschillen: dit zijn de belangrijkste kenmerken van de kazerneterreinen in Ede. Zij bepalen samen met de mooi opgeknapte gebouwen het karakter en de bijzondere uitstraling van het unieke gebied.

U kunt goed zien hoe het Veluwse landschap op de kazerneterreinen is bewerkt voor het dagelijks militaire leven. Bijvoorbeeld in de hoogteverschillen, steilranden, ruimtelijke indeling en onbebouwde ruimten. De openbare ruimte en het groen zijn daarop aangepast. Een deel van hetgroen staat er nog steeds. Zo ook de oude stormbaan.

Hekken

De hekken die vroeger om de kazerneterreinen stonden om indringers te verjagen blijven staan. Alleen houden ze tegenwoordig soorten op vier poten tegen. Zwijnen, herten en andere diersoorten proberen regelmatig de nieuwe wijk ‘te bezoeken’. De Sysselt en de Veluwe zelf zijn daarom maar vanaf een paar plekken te bereiken. Tegelijkertijd zijn er veel vogels, reptielen, (kleine) zoogdieren, planten en insecten die zich niets van deze barrière aantrekken en hun weg naar de stad proberen te vinden. Daarmee voegen zij een natuurlijke rijkdom toe aan het gebied.

Proef de kazerneterreinen

De kazerneterreinen lenen zich perfect voor food. Mensen strijken er graag neer voor een hapje en een drankje na een mooie tocht over der heide of een lange werkdag. Bijvoorbeeld bij het Smaakpark. Of tijdens een van de vele foodfestivals op het terrein. En wat dacht u van een ontbijt of lunch met versgebakken brood van Joris Brood. Gewoon thuis aan uw eettafel of gezellig op het terras tussen de bakkerij en militair historisch informatiepunt De Smederij.

Uit in Ede

Ook buiten de kazerneterreinen is van alles te beleven. Wat dacht u van een filmpje pakken in de bioscoop, genieten van een bijzondere voorstelling in Cultura of Akoesticum, nieuwe bandjes ontdekken in poppodium Astrant of gewoon gezellig eten of winkelen in het centrum van Ede.