Grote oude schuur in de zon.

Gebied met karakter

Veel groen, exercitieterreinen, brede lanen met grote bomen en hoogteverschillen: dit zijn de belangrijkste kenmerken van de kazerneterreinen in Ede. Zij bepalen samen met de mooi opgeknapte gebouwen het karakter en de bijzondere uitstraling van het unieke gebied.

Foto van de stormbaan. Deze is genomen vanaf balken over een kuil. op de achtergrond staat een muur met venters en verschillende klimrekken.

U kunt goed zien hoe het Veluwse landschap op de kazerneterreinen is bewerkt voor het dagelijks militaire leven. Bijvoorbeeld in de hoogteverschillen, steilranden, ruimtelijke indeling en onbebouwde ruimten. De openbare ruimte en het groen zijn daarop aangepast. Een deel van hetgroen staat er nog steeds. Zo ook de oude stormbaan.

Wit hek bij een bos met de tekst "Het Geldersch Landschap"

Hekken

De hekken die vroeger om de kazerneterreinen stonden om indringers te verjagen blijven staan. Alleen houden ze tegenwoordig soorten op vier poten tegen. Zwijnen, herten en andere diersoorten proberen regelmatig de nieuwe wijk ‘te bezoeken’. De Sysselt en de Veluwe zelf zijn daarom maar vanaf een paar plekken te bereiken. Tegelijkertijd zijn er veel vogels, reptielen, (kleine) zoogdieren, planten en insecten die zich niets van deze barrière aantrekken en hun weg naar de stad proberen te vinden. Daarmee voegen zij een natuurlijke rijkdom toe aan het gebied.

4 rijen van tafels waar mensen aan zitten te eten.

Proef de kazerneterreinen

De kazerneterreinen lenen zich perfect voor food. Mensen strijken er graag neer voor een hapje en een drankje na een mooie tocht over der heide of een lange werkdag. Bijvoorbeeld bij het Smaakpark. Of tijdens een van de vele foodfestivals op het terrein. En wat dacht u van een ontbijt of lunch met versgebakken brood van Joris Brood. Gewoon thuis aan uw eettafel of gezellig op het terras tussen de bakkerij en militair historisch informatiepunt De Smederij.

Man en vrouw drinken op een binnenterras. de vrouw drinkt koude witte wijn en de man bier. naast de man op de bank ligt een kind

Uit in Ede

Ook buiten de kazerneterreinen is van alles te beleven. Wat dacht u van een filmpje pakken in de bioscoop, genieten van een bijzondere voorstelling in Cultura of Akoesticum, nieuwe bandjes ontdekken in poppodium Astrant of gewoon gezellig eten of winkelen in het centrum van Ede.